
Η τροφή για τον άνθρωπο χρησιμοποιείται ως μέσο για την επιβίωση του, είναι το καύσιμο που χρειάζεται για να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες.Όμως συχνά έχουμε συνδέσει το φαγητό με τα συναισθήματά μας. Είμαστε χαρούμενοι; τρώμε για να το γιορτάσουμε, είμαστε λυπημένοι; πάλι τρώμε για να νιώσουμε καλύτερα.
Το συναισθηματικό φαγητό (emotional food) είναι το φαγητό εκείνο που δεν προορίζεται για την ικανοποίηση της βιολογικής μας πείνας αλλά για την καταπολέμηση κυρίως των έντονων συναισθημάτων.
Η συναισθηματική υπερφαγία είναι μία από τις βασικές αιτίες της παχυσαρκίας, είναι εθιστική και μας ωθεί σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού, όπου το άτομο καταναλώνει εκτός ελέγχου, τεράστιες ποσότητες τροφής. Έχει μεγάλη διαφορά από την πραγματική πείνα κατά την οποία το άτομο καταναλώνει τροφή για να ικανοποιήσει μια φυσιολογική ανάγκη του οργανισμού του.
Πόσες φορές δεν έχουμε τρέξει στο ψυγείο ,τρώμε μια η και περισσότερες σοκολάτες για να κατευνάσουμε τα νεύρα μας οργή ,για να ελέγξουμε το άγχος μας, να πνίξουμε την ερωτική μας απογοήτευση, να «κοροϊδέψουμε» τη μοναξιά μας, να διασκεδάσουμε την ανία μας.Οι λόγοι που οδηγούν ένα άτομο σε συναισθηματική υπερφαγία ποικίλλουν. Σε πολλές περιπτώσεις, η συναισθηματική υπερφαγία συνδέεται με την κατάθλιψη.
Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στο συναισθηματικό φαγητό συγκριτικά με τους άνδρες. Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πλούσια σε λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες όπως γλυκά παγωτά και μακαρονάδες .
Μερικές συμβουλές για να το αποφύγουμε το φαγητό που οφείλετε σε συναισθηματική πείνα :
1. Μάθε να ξεχωρίζεις την πραγματική πείνα από τη συναισθηματική. Δεν μπορεί κάποιος να θέλει απαραιτήτως να φάει πατατάκια και μπισκότα, παρόλο που μόλις σηκώθηκε απ’ το τραπέζι.
2. Καταγραφή. Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να αποφύγουμε το συναισθηματικό φαγητό, καλό θα ήταν να κρατάμε ημερολόγιο για το πότε και τι φάγαμε, αλλά κυρίως για το πώς αισθανθήκαμε μετά το φαγητό.
3. Εναλλακτικές. Βρες άλλους τρόπους να βελτιώσεις τη διάθεσή σου. Πήγαινε μια βόλτα, πάρε τηλέφωνο έναν φίλο, βάλε μουσική, διάβασε ένα βιβλίο και μείνε μακριά από το ψυγείο.
4. Καταπολέμησε το στρες. Ο βασικός στόχος για να νικήσουμε τη συνήθεια του συναισθηματικού φαγητού είναι η μείωση του στρες.
5. Νερό. Το νερό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το φαγητό, αλλά ένα ποτήρι νερό πριν το φαγητό μπορεί να μειώσει αισθητά τις βουλιμικές τάσεις.
6. Υγιεινές επιλογές. Όταν πεινάμε ή νομίζουμε ότι πεινάμε μια καλή λύση είναι να προσπαθήσουμε να χορτάσουμε με υγιεινές τροφές.
7. Κάνε ένα διάλειμμα. Περίμενε 5-10 λεπτά πριν φας την αγαπημένη σου σοκολάτα και θα ανακαλύψεις πως η λαιμαργία σου θα έχει μειωθεί αισθητά.
8. Κίνηση. Βάλε τα αθλητικά σου και βγες έξω για ένα περίπατο ή για τρέξιμο. Με αυτόν τον τρόπο και θα ξεχαστείς και θα αποκτήσεις καλή φυσική κατάσταση. Λέγεται πως η έντονη αεροβική άσκηση «καθαρίζει» το μυαλό και βοηθά στην καταπολέμηση της λαιμαργίας.
Έξτρα Tips
Αναγνώρισε τις ψυχολογικές διαθέσεις που σε σπρώχνουν στο φαγητό.
Άδειασε το ψυγείο σου από τα λιπαρά και κυρίως γλυκά.
Βρες τις κατάλληλες διεξόδους και βάλε μιας μορφής άσκηση στη ζωή σου.
Βγάλε για πάντα το συναισθηματικό φαγητό απ’ τη ζωή σου.
👉ακολουθήστε την σελίδα μας στο facebook για περισσότερη ενημέρωση και όλα τα θέματα που αφορούν την επικαιρότητα https://www.facebook.com/enjoynews.gr/