Διεθνή

Εθνικός Κήρυκας η εφημερίδα «σύμβολο» της Ομογένειας έχει ιστορία  106 ετών

Η παλαιότερη  εφημερίδα σύμβολο της ομογένειας έκλεισε 106 χρόνια ενεργής ιστορίας στα πολιτικά δρώμενα τόσο της Ελλάδος όσο και των ΗΠΑ  σαν ελληνόφωνη και αργότερα και αγγλόφωνη εφημερίδα .Εξακολουθεί και σήμερα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τροπο ενημέρωσης της Ομογένειας και όχι μόνον.

Κατέκτησε  τις καρδιές των Ελληνο-αμερικανών ,και συνεχίζει με την ίδια ακμαιότατα και ζήλο όπως τότε που τύπωσε το «πρώτο χαρτί» συγχωρέστε με για την έκφραση που την συνηθίζαμε  εμείς που ήμασταν στην γενιά των εφημερίδων !

Ο Δήμος της Νέας Υόρκης για να τιμήσει την προσφορά ενημέρωσης όλα αυτά τα χρόνια προς την ομογένεια και μη , στα γραφεία όπου στεγάζεται σήμερα ο Εθνικός Κυριξ  μετονόμασε την οδό η οποία είναι μάλιστα γραμμένη και στα ελληνικά ως   «Εθνικός Κήρυξ – National Herald Way».

Πως ξεκίνησε όμως το όνειρο και η εκπλήρωση του για μια ομογενειακή εφημερίδα από έναν δαιμόνιο Πελοποννήσιο  τον Πέτρο Π Τατανη και πως μέχρι σήμερα ο Αντώνης Η Διαματρης και η οικογένεια του την έκαναν γνωστή στους απανταχού Έλληνες και μη!

Ο «Εθνικός Κήρυξ» ιδρύθηκε  στις 2 Απριλίου 1915 στην Νεα Υόρκη από τον δαιμόνιο Πελοποννήσιο Πέτρο Π. Τατάνη, με αρχισυντάκτη τον Δημήτριο Καλλίμαχο.

Ο Τατάνης κατάθεσε το τεράστιο, για την εποχή, ποσό των 100.000 δολαρίων σε τράπεζα ως εγγύηση για τη μονιμότητα της εφημερίδας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εποχή εκείνη ήδη ήταν σε κυκλοφορία η εφημερίδα «Ατλαντίς» που ιδρύθηκε στις 3 Μαρτίου 1894 από τον επιχειρηματία Σόλωνα Ι. Βλαστό ως εβδομαδιαία και το 1905 κυκλοφόρησε ως ημερήσια και αλλά τερμάτισε την κυκλοφορία της το 1973. Η εφημερίδα Ατλαντίς τότε  υποστήριζε με φανατισμό την Βασιλευομένη δημοκρατία της Ελλάδος.

Ο Εθνικός Κήρυκας αντίθετα αποτέλεσε το αντίβαρο στην Ατλαντίδα .Την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας η εφημερίδα είχε συνέντευξη του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος δήλωνε ότι «Θα έκαμνε την Ελλάδα ίσην με την Ιταλίαν».

Ο Τατάνης παρέμενε εκδότης της εφημερίδας μέχρι το 1933, όταν η βαθιά οικονομική κρίση τον ανάγκασε να την πουλήσει.

Μετά τον Τατάνη η εφημερίδα πέρασε στους Κεχαγιά -Δήμο και αργότερα το 1940 στον καθηγητή Βάσo Βλαβιανό, ο οποίος στον Εμφύλιο τάχθηκε με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Ο Βλαβιανός, ένας άνθρωπος με δυνατότητα παρέμβασης στην Αμερικανική πολιτική ζωή, αναγκάστηκε να πωλήσει την εφημερίδα το 1947 στον Μπάμπη Μαρκέτο, ο οποίος έπειτα από περίοδο 30 ετών την πούλησε στον δικηγόρο και υφυπουργό των Οικονομικών των ΗΠΑ,Ευγένιο Ρωσσίδη .

Το 1978  υπό την πίεση της νεοϊδρυθείσας εφημερίδας “Πρωινή“, της Φανής Πεταλίδου, η οποία εισήγαγε τότε αρκετούς μοντερνισμούς όπως π.χ. το μικρό  σχήμα  (ταμπλόιντ) και τη μέθοδο της λινο τυπική   Ο Ρωσσίδης πούλησε το 50% των μετοχών της εκδοτικής εταιρείας, το 25% στον διευθυντή της Σύνταξης Γιώργο Λεονάρδο και το άλλο 25% στον Οικονομικό Διευθυντή της Αντώνη Η. Διαματάρη.
Αντώνης Η.Διαματάρης

Μετά από λίγους μήνες ο Ρωσσίδης τους πούλησε και το άλλο 50%, από 25% στον κάθε ένα. Μέσα σε ελάχιστους μήνες και συγκεκριμένα στις 14 Σεπτεμβρίου του 1979 ο Αντώνης Η. Διαματάρης εξαγόρασε το ποσοστό των μετοχών του Λεονάρδου αποκτώντας έτσι το 100% των μετοχών του “Ε.Κ.” το οποίο κατέχει μέχρι σήμερα.

Αρχικά τα ενοικιασμένα για περισσότερα από έξι δεκαετίες,      γραφεία της εφημερίδας μαζί με τα ταχυπιεστήρια ήταν στην 140 Δυτικά 26η Οδός (140 West 26th Street) στο Μανχάταν, λίγα τετράγωνα μακριά από την “Ατλαντίδα” κι αυτό γιατί ο περισσότερος Ελληνισμός την εποχή εκείνη στη Νέα Υόρκη ήταν συγκεντρωμένος στη δυτική πλευρά του Μανχάταν.

Η εφημερίδα την εποχή εκείνη τυπωνόταν σε εμπορικά πιεστήρια στην China town.

Αργότερα, το 1982, επί ιδιοκτησίας Α. Η. Διαματάρη τα γραφεία της εφημερίδας μεταφέρθηκαν στην 41-17 οδό Κρέσεντ, μισό τετράγωνο πριν από τη γέφυρα Κουίνσμπορο, ή γέφυρα των 59 Δρόμων, στο Λονγκ Άιλαντ Σίτι.

 

Λίγους μήνες αργότερα, ο Διαματάρης αγόρασε το κτίριο και έτσι για πρώτη φορά, μετά από 67 έτη ζωής, ο Εθνικός Κήρυξ απέκτησε ιδιόκτητο κτίριο  και αργότερα το δικό του ταχύ πιεστήριο που στεγάστηκε  επίσης σε ιδιόκτητο κτίριο εφαπτόμενο  του κτιρίου  των γραφείων του.

Ο Εθνικός Κήρυκας συνεχίζει ακάθεκτος πλέον με όλα τα σύγχρονα μέσα  και απο το 2004 ο «Εθνικός Κήρυκας» αρχίζει να έχει διαδικτυακή παρουσία.

Στο τιμόνι του δυναμικά ο Λημνιός Αντώνης Διαματάρης συνεχίζει το υψηλό επίπεδο  ενημέρωσης που τόσο έχει ανάγκη  η εποχή μας ,μια εποχή που «οι αξίες και οι αλήθειες»  πολλές φορές είναι διαπραγματεύσιμες

«Το ελληνικό λόμπι μπορεί να κάνει πολλά, αλλά χρειάζεται μακροπρόθεσμη στρατηγική, έμπρακτη στήριξη από την Ομογένεια και σταθερή συνεργασία από τις ελληνικές κυβερνήσεις ανεξαρτήτως κομμάτων» έχει δηλώσει ο κ Διαματάρης σε παλαιότερη συνέντευξη του.

«Η εκδοτική φιλοσοφία τόσο της έντυπης όσο και της ηλεκτρονικής μας έκδοσης, στηρίζεται στην αρχή της δημοσιογραφίας ‘αμερικανικού τύπου’, της αντικειμενικής χωρίς φόβο και πάθος ειδησεογραφίας, της άμεσης ενημέρωσης την ώρα που διαδραματίζονται τα γεγονότα και απλώνεται και στις πέντε ηπείρους».

Επιμέλεια:Μάνος Σταυριανός

 

 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button