Επιστημονική σύγκριση μεταξύ των εμβολίων κατά του Covid
Η Σοφία Στεργάκου είναι μια εξέχουσα Ελληνίδα ιατρός με έδρα την Νέα
Υόρκη και με την εμπειρία της στην μάχη κατα του Covid μας δίνει έναν αναλυτικό πίνακα που αφορά τα εμβόλια που κυκλοφορούν αλλά και πληροφορίες για το κάθε ένα απο αυτά.
Στον παρακάτω πίνακα μπορούμε να διακρίνουμε πως και τα 3 είδη των εμβολίων δρουν με τον ίδιο μηχανισμό.
Pfizer-BioNTech/ Μoderna δείνουν εντολές στο κύτταρο διαμέσου mrna να αναπαράγει την προτεινη spike (παρόμοια του COVID 19) χωρίς να περιέχει τον ιό, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικου μας συστήματος .
Παράλληλα, το εμβόλιο της Astrazeneca πετυχαίνει τον ίδιο σκοπό με έμμεσο τροπο. Δεν χρησιμοποιεί mrna αλλά το DNA από τον ιο ( λεγόμενο adenovirus) από χιμπαντζή .
Εχει μεταλλαχθεί γενετικά για να μην μετατρέψει το δικο μας DNA αλλά αντιθέτως να μετατραπεί σε RNA και μετά σε mrna και στο τέλος στην δημιουργία της πρωτεΐνης spike.
Το ανοσοποιητικο σύστημα αποκτά μνήμη με όλα αυτά εμβόλια ωστόσο την επόμενη φορά που ο οργανισμός θα εκτεθεί στο COVID19 θα αναγνωρίσει την πρωτεΐνη spike και θα το καταπολεμήσει.
Υπήρξαν 21 περιπτώσεις αναφυλαξίας κατά την πρώτη εβδομάδα της χορήγησης εμβολίου Pfizer-BioNTech COVID, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 11,1 ανά εκατομμύριο δόσεις που χορηγήθηκαν.
Τέσσερις ασθενείς (19%) νοσηλεύτηκαν (συμπεριλαμβανομένων 3 σε εντατική θεραπεία) και 17 (81%) υποβλήθηκαν σε θεραπεία σε τμήμα έκτακτης ανάγκης ,20 (95%) είναι γνωστό ότι είχαν νοσηλευτεί στο σπίτι ή είχαν αναρρώσει. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι.