ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

Διερευνητικές συνομιλίες χαμηλών προσδοκιών μετά απο πέντε χρόνια μεταξύ Ελλάδος -Τουρκίας

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών κάθονται ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών, προκειμένου να επιχειρήσουν να βρουν κοινό τόπο και να διερευνηθούν τα πιθανά σημεία σύγκλισης στο κρίσιμο θέμα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Οι διερευνητικές δεν αποτελούν επίσημες διαπραγματεύσεις  άρα δεν είναι δεσμευτικές. Μόνον η επιτυχής έκβασή τους είναι αυτή που θα οδηγήσει σε δεύτερο χρόνο στις επίσημες διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα είχαν «παγώσει» με ευθύνη της τουρκικής πλευράς από το 2016, ενώ η πρώτη απόπειρα που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο για την επανέναρξή τους επίσης τορπιλίστηκε από την Άγκυρα με τη στάση της.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι εάν η Τουρκία και αυτή τη φορά θα επιχειρήσει να διευρύνει την ατζέντα και να βάλει στο τραπέζι ευαίσθητα ζητήματα, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ή θέματα που θίγουν ευθέως την εθνική κυριαρχία. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι δεδομένο πως η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να συναινέσει και δεν θα διστάσει ν’ αποχωρήσει από τις συζητήσεις.

Το σίγουρο είναι οτι η Τουρκία θέλει να κατεβάσει τους τόνους εξαιτίας των επαπειλούμενων κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400 .

Ο χρόνος πιέζει εν όψει της έκθεσης Μπορέλ και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Μάρτιο, όπου θ’ αποφασιστεί οριστικά η επιβολή ή μη ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button