Christian Dior ένας από τους τρεις μεγαλύτερους σχεδιαστές όλων των εποχών

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης
Οι μεγαλύτερες ντίβες ντύνονταν σ’ αυτόν, και στα τέλη της δεκαετίας του ’40 με αρχές ’50 τα ρούχα του ήταν το Νο 1 εξαγώγιμο προϊόν της Γαλλίας!!! Ας δούμε την ιστορία του.
Ο Christian Dior γεννήθηκε στην Γκράνβιλ της Νορμανδίας. To 1910 μετακόμισε με την οικογένειά του στο Παρίσι, και παρ’ όλο που ήθελε να σπουδάσει αρχιτεκτονική ακολούθησε τις επιθυμίες των γονιών του να γίνει διπλωμάτης και σπούδασε στο Ecole des Sciences Politiques.
Το 1927 εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και το 1928 μαζί με τον φίλο του Jacques Bonjean και την οικονομική υποστήριξη του πατέρα του άνοιξε μια μικρή αίθουσα τέχνης στην οδό de la Boetie. Το 1931, η μητέρα του και ο αδελφός του πεθαίνουν και η οικογένειά του καταστρέφεται οικονομικά. Κατόπιν όλων αυτών των γεγονότων αναγκάζεται να κλείσει την γκαλερί του.
Η καριέρα του άρχισε περίπου στα μέσα της δεκαετίας του ΄30, όταν αποφάσισε μετά από παρότρυνση του φίλου του Jean Ozenne να πουλήσει σχέδιά του σε διάφορους οίκους μόδας υψηλής ραπτικής. Κάποια από τα σχέδια του αγοράστηκαν και από την γνωστή κατασκευάστρια καπέλων Agnes. Εκείνη την εποχή γνωρίζεται και με τον Robert Piquet όπου αγοράζει μερικά σχέδιά του και κάποια δημοσιεύονται στην εφημερίδα Le Figaro. Όταν τo 1938 ο Piguet άνοιξε τον δικό του οίκο υψηλής ραπτικής, ο Dior εργάστηκε εκεί ως σχεδιαστής. Δυστυχώς η συνεργασία τους διακόπηκε την επόμενη χρονιά όταν άρχισε ο Β΄παγκόσμιος πόλεμος, οπότε και κατατάχτηκε στον στρατό για να πολεμήσει.
Με την επιστροφή του το 1941 και μέχρι το 1946 εργάστηκε στον Lucien Lelong. Το 1946 άνοιξε δικό του οίκο μόδας στο Παρίσι, στην 30 Avenue Montaigne, με την υποστήριξη των 60.000 γαλλικών φράγκων του οίκου υφασμάτων Boussac. Ο Marcel Boussac (ονομαζόταν και Βασιλιάς του Βαμβακιού), προσέγγισε τον Dior με σκοπό να τον αναλάβει, αλλά τελικά πείστηκε στην ανάγκη της δημιουργίας ενός νέου οίκου μόδας.
Ο οίκος Dior στεγάστηκε σε ένα υπέροχο κτίριο, απασχολούσε 85 άτομα και ήταν διακοσμημένο στα αγαπημένα χρώματα του: λευκό και γκρι. Η πρώτη του κολεξιόν παρουσιάζεται στις 12 Φεβρουαρίου 1947 και αποτελείται από 90 δημιουργίες φορεμένες από 6 μοντέλα. Η γραμμή του 1947, με τις φαρδιές φούστες και τη στενή μέση, προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και χαρακτηρίστηκε σαν το New Look .
Η αισθητική του Dior, σε μια εποχή που οι γυναίκες είχαν αρχίσει να απελευθερώνονται από τους περιορισμούς του πολέμου, παρέπεμπε στο παρελθόν.
Αναβίωσε την υψηλή ραπτική του Παρισιού, που είχε παρακμάσει στη διάρκεια του πολέμου. Το 1949 τα τρία τέταρτα των εξαγωγών της Γαλλίας έφεραν το όνομά του. Η Γαλλική κυβέρνηση τον τίμησε και τον βράβευσε πολλάκις για τις επιτυχίες του στην οικονομία της χώρας. Αυτός ήταν επίσης που συνέλαβε την ιδέα του «τέλους αδείας», που σήμαινε ότι έπαιρνε αμοιβή για καθένα από τα σχέδιά του. Καθιέρωσε μεταξύ άλλων της γραμμές Tulip, Η, Α και Υ.
Ο Dior πέθανε το 1957 σε ηλικία 52 ετών από καρδιακή προσβολή.
Για τον θάνατο του Ντιόρ έχουν λεχθεί και έχουν γραφτεί πολλά. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι έπαθε καρδιακή προσβολή σε ένα spa όπου έκανε ολιγοήμερες διακοπές. Τα κουτσομπολιά και οι “κίτρινες” εφημερίδες υποστηρίζουν άλλες εκδοχές. Άλλοι λένε ότι έπαθε ανακοπή κατά την διάρκεια μιας έντονης ερωτικής συνεύρεσης με δύο νεαρούς, κι’ άλλοι ότι η ανακοπή προήλθε από στρες ύστερα από μια βραδιά θυελώδους χαρτοπαιξίας. Την εποχή εκείνη ο Dior είχε σχέση με τον 27χρονο γαλλοαλγερινό τραγουδιστή Jacques Benita.
Μετά τον θάνατο του, ο οίκος Dior συνέχισε με σχεδιαστές διαδοχικά τους:Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré και John Galliano.
Dior, Coco Chanel & Yves Saint Laurent οι 3 μεγαλύτεροι σχεδιαστές όλων των εποχών
Ήταν πολύ αυστηρός με το μήκος της φούστας (το μετρούσε πάντα απ’ το έδαφος). Και με το πράσινο χρώμα ήταν απόλυτος. Γι’ αυτό ακόμα και σήμερα λέμε: «Το πράσινο του Dior».
Marilyn Monroe και Marlene Dietrich απ’ τις καλύτερες πελάτισσες του. Όπως επίσης οι: Sophia Loren, Olivia de Havilland, Ava Gardner, Ingrid Bergman, Elizabeth Taylor, Jean Seberg και άλλες πολλές.
Επίσης μια από τις πιο φανατικές του πελάτισσες ήταν η Grace Kelly.
Η Μαρία Κάλλας είχε το ελεύθερο απ’ τον ίδιο τον Dior να παίρνει δωρεάν όποιο φουστάνι ήθελε!
Η Keira Knightley είναι από τις μεγάλες fan του οίκοι Dior
Και η Marion Cotillard λατρεύει το στυλ Dior.
Το 2010 όταν το κατάστημα του στην Νέα Υόρκη είχε κλείσει για ανακαίνιση, η πρόσοψή του ήταν διακοσμημένη έτσι όπως βλέπετε. Δείτε την σχέση της τσάντας με τους ανθρώπους για να καταλάβετε το μέγεθος. (φωτογραφία Νίκος Μουρατίδης)
Η φωτογράφιση της Collection στην Ακρόπολη το 1951.
Dior Cruise Collection 2022
NIKOS ONLINE