ASAT: Η φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ εκτοξεύει Ελληνικούς πυραύλους για το Διάστημα

Την αγάπη και το ενδιαφέρον του για το Διάστημα ένωσαν τον Νοέμβριο του 2015 δώδεκα φιλόδοξοι φοιτητές του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας την ομάδα «Aristotle Space & Aeronautics Team» (ASAT).
Έτσι δημιουργήθηκε μια μεγάλη ερευνητική φοιτητική ομάδα Αεροδιαστημικής με στόχο να κατασκευάσουν ένα μη επανδρωμένο αερόχημα για τη συμμετοχή του στο Air Cargo Challenge 2017, ένα διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό πτήσεως βαρέoς φορτίου.
Το εγχείρημα της ASAT υποστηρίζεται κατά κύριο λόγο από το εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.
Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο μεταδιδακτορικός ερευνητής, Περικλής Παναγιώτου, και επιστημονικός επιβλέπων, ο καθηγητής του Τμήματος, Κυριάκος Υάκινθος.
Σήμερα η ομάδα της ASAT έχει μεγαλώσει και παράγει ερευνητικό έργο με δύο διαφορετικά projects, το Aeronautics και το Rocketry, ενώ αριθμεί περισσότερα από 40 ενεργά μέλη.
- Το Aeronautics, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020, αποτελεί η σχεδίαση ενός μη επανδρωμένου αεροχήματος το οποίο θα τροφοδοτείται από ηλιακή ακτινοβολία και θα εκτελεί μοναδική ανθρωπιστική αποστολή αναγνώρισης πυρκαγιών και πρόβλεψης της εξάπλωσής τους.
- Το Rocketry αποτελεί η διάδοση της πυραυλικής επιστήμης σε εθνικό επίπεδο και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, η απόκτηση τεχνογνωσίας και η συμμετοχή στον ετήσιο διαγωνισμό Spaceport America Cup (SAC), τον μεγαλύτερο φοιτητικό διαγωνισμό πυραυλικής στον κόσμο.
Η ASAT που μας κάνει περήφανους ,είναι μία ομάδα με άρτια καταρτισμένους φοιτητές στο τεχνικό κομμάτι, παρόλο που μιλάμε για προπτυχιακό επίπεδο σπουδών.
Κάποια από τα επιτεύγματά της είναι η πρώτη θέση (ενδιάμεσα από τις ελληνικές ομάδες και πρώτη δεκάδα παγκοσμίως) στο Air Cargo Challenge κι η εκτόξευση δύο πυραύλων, σχεδιασμένων και κατασκευασμένων τον Μάρτιο του 2019. Παράλληλα αποτελεί μία από τις μόλις 18 ευρωπαϊκές ομάδες που έγιναν δεκτές σε παγκόσμιο διαγωνισμό στις ΗΠΑ (SAC 2021).