Ελλάδα

Ακίνητα: Γιατί τα ενοίκια είναι στα ύψη ενώ «πέφτει» το Airbnb -Η πανδημία «σπρώχνει» τους Αθηναίους στα προάστια

                                                                                      Του Κώστα ΚΑΝΤΟΥΝΗ

Σε ένα πραγματικό «σαφάρι», προκειμένου να εντοπίσουν ακίνητο με προσιτό ενοίκιο, επιδίδονται εδώ και μήνες χιλιάδες πολίτες.

Η μεγάλη ελπίδα των περισσοτέρων βασιζόταν στη «βύθιση» των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, λόγω των περιορισμών που επέβαλλε η πανδημία στις τουριστικές μετακινήσεις. Η χαμηλή κινητικότητα, σκέφτονταν πολλοί, θα οδηγούσε πολλούς ιδιοκτήτες να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις, δηλαδή, τα «παραδοσιακά» ενοίκια, με συνέπεια να υπάρχει μεγαλύτερο εύρος κατοικιών και, ενδεχομένως, σχετικά χαμηλές τιμές.

Η πραγματικότητα όμως διέψευσε τις προσδοκίες. Οπως λέει στο iefimerida.gr, ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, «θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το “πεδίο” των ενοικίων είναι πιο δύσκολο απ’ ό,τι η αγορά. Και στις τιμές πώλησης ακινήτων υπήρξε αυξητική τάση εν μέσω πανδημίας, ακολουθώντας το επίσης αυξητικό 2020. Με την αύξηση των καταθέσεων και των εκδόσεων στεγαστικών δανείων, εκτιμούμε ότι η αγορά θα ανακάμψει».

Γιατί μένουν στα ύψη τα ενοίκια, ενώ «πέφτει» το Airbnb

Γιατί όμως δεν υποχωρούν οι τιμές παρά τον «πάγο» στο Airbnb; «Εδώ υπάρχει μια σύγχυση. Κατά κανόνα, όταν μιλάμε για βραχυχρόνιες μισθώσεις, αναφερόμαστε σε ακίνητα γύρω στα 30 τετραγωνικά, συνήθως ανακαινισμένα και επιπλωμένα. Για τα ενοίκια παίρνουμε ως παράδειγμα τα δυο άτομα, ή και μια οικογένεια, επομένως μιλάμε για δυο τουλάχιστον υπνοδωμάτια. Είναι διαφορετική αγορά» εξηγεί ο κ. Μπάκας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, «επιπλέον δεν ισχύει ότι επιστρέφουν μαζικά ακίνητα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στα ενοίκια. Ενα σημαντικό κομμάτι ιδιοκτητών που έχει ακίνητο σε καλές περιοχές, είναι σε στάση αναμονής για το καλοκαίρι. Δεν έχει βάλει δηλαδή το ακίνητό του σε αγγελία για μακροχρόνια μίσθωση. Αυτό συμβαίνει στις λιγότερο δημοφιλείς περιοχές. Στο Μεταξουργείο, την Κυψέλη ή το Πεδίον του Άρεως. Στο Μετς, το Κουκάκι, το Παγκράτι, το Κολωνάκι ή και το Θησείο δεν υπάρχουν επιστροφές» προσθέτει.

Η πανδημία «σπρώχνει» τους Αθηναίους στα προάστια

«Η πανδημία του κορωνοϊού και συγκεκριμένα η στιγμή του δεύτερου lockdown , δημιούργησε την ανάγκη στους κατοίκους των μεγάλων πόλεων και ιδιαίτερα όσων διαμένουν στο κέντρο αυτών, να αναθεωρήσουν σε μεγάλο βαθμό την επιλογή της περιοχής που διαμένουν ιδιαίτερα όσοι εργάζονταν σε επιχειρήσεις με πολυάριθμο προσωπικό και ήδη από το πρώτο lockdown πιθανότατα να δουλεύουν από το σπίτι» τονίζει ο Θεμιστοκλής Μπάκας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, οι επιπτώσεις της πανδημίας ήταν σαρωτικές σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων και της οικονομίας, και δεν θα μπορούσαν να «γλιτώσουν» τα ακίνητα και τα ύψη των ενοικίων. Ενας από τους παράγοντες – κλειδιά ήταν και η τηλεργασία.

Οπως επισημαίνει, «δεν ήταν λίγοι οι εργαζόμενοι που όταν έβλεπαν να ανεβαίνουν καθημερινά τα κρούσματα του κορωνοϊού σκέφτηκαν αρχικά ότι το νέο lockdown είναι προ των πυλών και δευτερεύοντος ότι θα ήταν καλύτερες οι συνθήκες αν διέμεναν σε κάποιο προάστιο μη πυκνοκατοικημένο ακόμη και αν ήταν σε διαμέρισμα ή ακόμη καλύτερα σε μονοκατοικία ή/και μεζονέτα με κήπο».

Η συγκεκριμένη τάση πάντως, σύμφωνα με το Πανελλαδικό δίκτυο E-Real Estates, δεν έχει υιοθετηθεί στην πράξη από πολλούς ενδιαφερόμενους αγοραστές. «Η μετεγκατάσταση σε κάποιο “καλό” προάστιο της Αττικής, σε μονοκατοικία ή και μεζονέτα με κήπο, απαιτεί αυξημένα διαθέσιμα κεφάλαια είτε αν πρόκειται για ενοικίαση, είτε για αγορά. Σίγουρα όμως, αν το επόμενο διάστημα τα πρωτόκολλα θωράκισης της δημόσιας υγεία ακολουθήσουν τη λογική του lockdown “ακορντεόν”, τότε άμεσα θα βρεθούν πολλοί που θα θελήσουν να μετεγκατασταθούν» σημειώνει ο κ. Μπάκας.

Η νέα τάση του «συν ένα δωμάτιο»

Παράλληλα, προσθέτει ο έμπειρος αναλυτής της αγοράς ακινήτων, «ήδη μισθωτές ακινήτων που διαμένουν στις “καλές” περιοχές του κέντρου της Αθήνας και καταβάλλουν υψηλά μισθώματα με τη λογική να βρίσκονται δίπλα στην εργασία τους, έχουν αρχίσει να αναθεωρούν αυτή την επιλογή διότι είτε εργάζονται μέσω τηλεργασίας, είτε δεν χρειάζεται η καθημερινή τους παρουσία στον εργασιακό τους χώρο, με αποτέλεσμα να σκέφτονται να μετακομίσουν σε προάστια της Αττικής όπου με το ίδιο μηνιαίο μίσθωμα ή/και χαμηλότερο θα μπορούσαν να μισθώσουν ενδεχομένως ένα νεότερο ηλικιακά ακίνητο ή ένα μεγαλύτερο διαμέρισμα με επιπλέον ένα δωμάτιο για χρήση γραφείου ή/και μεζονέτα με κήπο ή/και μονοκατοικία».

Κατά τον ίδιο, οι περιοχές που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να λειτουργήσουν ως «καταφύγια» για τους Αθηναίους είναι:

Σταμάτα,

Άγιος Στέφανος,

Καπανδρίτι,

Παιανία,

Ραφήνα,

Μαρκόπουλο,

Νέα Μάκρη,

Παλλήνη,

Πόρτο Ράφτη και

Λουτράκι

Πώς κινούνται οι τιμές ενοικίων στα προάστια

«Ενώ εν μέσω του δεύτερου lockdown, καταγράφηκαν αναζητήσεις συνταξιούχων ή/και επιχειρηματιών που αναζητούσαν τη μίσθωση κατοικίας στη περιοχή του Λουτρακίου με στόχο την μόνιμη εγκατάσταση. Μη ξεχνάμε ότι στο Λουτράκι πλέον έχουν ξεκινήσει τα έργα του προαστιακού που σημάνει άμεση συνδεσιμότητα με την Αθήνα» εξηγεί ο Θεμιστοκλής Μπάκας και καταλήγει:

«Γενικότερα, όσον αφορά τα οικιστικά ακίνητα στο άμεσο μέλλον , σε συνάρτηση με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊου και την συνεχή αύξηση των ζητούμενων ενοικίων, θα καταγραφεί αυξημένη ζήτηση για κατοικίες με μεγαλύτερη λειτουργικότητα ως γραφεία, που σημαίνει ειδική σχεδίαση , συνδεσιμότητα και ανάγκη για συγκροτήματα μικτών χρήσεων στα προάστια του Ν.Αττικής».

Στον πίνακα που ακολουθεί, και ετοίμασε η ομάδα του κ. Μπάκα από το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, περιλαμβάνονται 28 προαστιακές περιοχές και οι ζητούμενες τιμές ενοικίου:

Πηγή:iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button